Sider

Translate

tirsdag 31. mai 2016

Djevelmasken av Tom Egeland

Bok nr.6 om den karismatiske? arkeologen Bjørn Beltø har på magisk vis sildret ut av Tom Egelands hode og er endelig klar for oss som tålmodig har ventet på den :) Og bare navnet på boka,Djevelmasken, får det til å sitre nedover ryggmargen av spenning ! Vi som liker Egelands bøker vet jo at bøkene hans ofte involverer bibelen på en eller annen måte :) Og det gjør sannelig denne også !


3 drap er begått i Juvdalen, med 300 år imellom. Likevel henger de på mystisk vis sammen. På grunn av måten de døde på, og at en 4000 år gammel djevelmaske står sentralt i etterforskningen, blir Bjørn Beltø tilkalt til Juvdal, som arkeolog og historisk sakkyndig.

Lik må graves opp, djevelens ansikt blir sett svevende oppunder kirketaket, et magisk middelalder-diagram må løses og selv Beltø, som ikke tror på demoner, blir  skremt da han ser noe i krypten under kirka som han vil beskrive som "ikke-menneskelig". Mange, gamle hemmeligheter kommer for en dag blant innbyggerne i Juvdal etter som etterforskningen går fremover, og noen av de burde aldri vært gravd frem.


Dette er 500 sider med "fakta" og vill fantasi som veves  godt sammen. Språket flyter godt, med en lun humor og helt magiske naturskildringer:

" Juvdal er trollenes rike. Det var her de levde, i riktig gamle dager: trollene og vettene, huldrene og nøkkene, det var her de bodde, blant kjempegran og sølvgrå furu, det var her de vandret, lukt inn i eventyrene"

Og da er jeg solgt ! :) Attpåtil er det,etter min mening,  en herlig blanding av engelsk krim, spenning og gamle bibelske mysterier. Hans forrige bok, "Den 13. disippel" fikk vel litt kritikk for at det var for mye bibelske fakta innvevd i historien,Sånn er det ikke med denne! En del fakta er det, men det må være med for å forstå hva mysteriene dreier seg om. Det er også en større ro over denne boka en de forrige bøkene hans. det er derfor jeg vil kalle den  engelsk krim :) Det er ikke den hesblesende reisen over alle verdens land på jakt etter gjemte , mystiske skatter. Men likevel så utrolig spennende. Du trekkes inn i mysteriene og tror gang på gang at du vet hva som skjedde. Tror du ja....Det eneste som forvirrer meg litt er navn og slektskap, de blir litt umulig å holde styr på , men da er det bra at det er en oversikt over medvirkende i begynnelsen av boka :) Jeg liker blandingen av lokale, gamle gubber :) og djevelsk innblanding av noe vi ikke forstår. Djevelmasken er en gjennomført og god bok, en av Egelands beste faktisk ! Tusen takk for at du deler din fantasi med oss Mr Egeland :)  • Forlag: Aschehoug
  • Utgivelse: mai 2016
  • Sjanger: Spenning/krim
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar