Sider

Translate

onsdag 21. september 2016

Bøddel,Mathias Fliegenring 1685-1729 av Torgrim Sørnes.


Noen ganger kommer en over en bok en blir nysgjerrig på kun pga tittelen. Og denne var en sånn bok for meg. Ordet Bøddel får vel oss alle til å grøsse litt og tenke på hekser og halshugging !
Og det stemmer jo godt. På 1600 og 1700 tallet var det jo bøddelen, den laveste av de lave, som måtte stå for avrettelse av hekser, tyver og andre som var skyldige i forbrytelser. Men alle var nok ikke forbrytere og banditter. Fattigdom og nød tvang mange til gjerninger som ble slått hardt ned på.

26 august 1728 myrdet Mathias Fliengenring sitt eget barn med en sløv bordkniv. Barnet het Malena Kristina og ble to og et halvt år gammelt.Mye tyder på at han drepte sitt eget barn i et anfall av sinnsykdom. han ble stilt for retten men døde før dommen falt. Han ble begravet uten noen seremoni og fikk ikke sitt navn i kirkeboken engang, kun et lite notat fra sognepresten: "Mester mandens liig"

Mester manden var altså Bøddelen. En mann ingen ville ha noen omgang med. Han måtte bo langt unna andre folk, og reiste land og strand rundt for å halshugge, piske og brenne folk som hadde en dom på seg. Det var kvinner som hadde barn med mer enn èn mann, kvinner som fikk dødfødte barn og fortvilte unge kvinner som ble gravide og tok livet av barnet når det ble født.De ble satt i gapestokk, svimerket på rygg eller panne, hengt eller halshugget, alt etter som !Tyver fikk èn hånd hugget av, i verste fall ble begge hendene hugget av ! Siden ingen ville ha noe med bøddelen å gjøre ble det mye inngifte. Når èn bøddel døde giftet ofte enken seg med en annen bøddel, barna giftet seg med barn av andre bødler. De levde i fattigdom og måtte utstå mangt og meget som vi i dag bare kan grøsse over.Kanskje ikke så rart at Mester manden ble sinnssyk!

Denne boka er nok for spesielt interesserte, men mange burde lese den. Lære litt om fortiden vår, grusom som den er.Det er utrolig interessant å lese om hvordan samfunnet fungerte på 1600 og 1700 tallet! Hvordan ting som vi i dag ser på som helt vanlig ble straffet med pisking og det som verre var på den tiden. Les den, grøss litt og pris deg lykkelig for at du lever på 2000 tallet :)


 • Forlag: VigmostadBjørke
 • Utgivelse: april 2016
 • Sjanger: Dokumentar


3 kommentarer:

 1. Denne har jeg også lest og likt. Flott omtale du har skrevet, alltid kjekt å lese at andre er enige med det du selv synes om en bok.

  SvarSlett
 2. Sier det samme som Tine. Likte boka, og mener som deg at det er nyttig lærdom.

  SvarSlett
 3. Så hyggelig å se at det er flere som likte denne boka :)

  SvarSlett